PROGRAMA DE MÀ
Dijous, 4 d’agost · 22.00 h
Claustre del Convent de Sant Domingo
ORQUESTRA SIMFÒNICA DE LES ILLES BALEARS
MICHEL CAMILO, piano
ÁNGEL GIL-ORDÓÑEZ, director

Concert que s’origina en la voluntat de seguir mantenint la col·laboració i la presència de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears en el nostre Festival. En les dues darreres edicions no ha estat possible, malgrat la nostra voluntat, per causes no artístiques. Ara tenim una proposta de concert, consensuada amb la direcció de l’orquestra, que ens porta de nou a un dels més importants directors espanyols residents als Estats Units, Ángel Gil-Ordóñez, i a un solista de prestigi, Michel Camilo, insigne intèrpret de la Rhapsody in Blue de George Gershwin. Per aquest programa, inèdit al nostre Festival, Camilo va rebre el Grammy al millor enregistrament.

PROGRAMA


Primera part
GEORGE GERSHWIN

Obertura Cubana

Rhapsody in Blue


Segona part
LEONARD BERNSTEIN

Obertura de Candide

Danses simfòniques de “West Side Story”

1. Prologue (Allegro moderato)
2. Somewhere (Adagio)
3. Scherzo (Vivace e leggiero)
4. Mambo (Meno presto)
5. Cha-Cha, “Maria” (Andantino con grazia)
6. Meeting Scene (Meno mosso)
7. Fugue, “Cool” (Allegretto)
8. Rumble (Molto allegro)
9. Finale (Adagio)

Duració aproximada: 1h i 20' (pausa de 15 minuts inclosa)

Foto Michel Camilo
MICHEL CAMILO

Michel Camilo va néixer a Santo Domingo, República Dominicana. Va estudiar durant tretze anys al Conservatori Nacional i als setze va esdevenir membre de l'Orquestra Simfònica Nacional del seu país. Es va traslladar a Nova York el 1979, on va continuar els seus estudis a la Mannes School of Music i, més tard, a la Juilliard School of Music. Des del seu debut al Carnegie Hall el 1985, Camilo s'ha convertit en una figura prominent, i ha actuat amb regularitat a festivals d'Estats Units, Europa, Japó, Àsia, Orient Mitjà, Amèrica del Sud i el Carib.

Els seus enregistraments, vint ara per ara, han estat reconeguts amb un premi Grammy, un Emmy, tres premis Latin Grammy, dues nominacions als premis Grammy i dos Premis de la Música (Espanya). Ha gravat com a solista, en duet, en trio i en sextet, acompanyat de big band i com a solista convidat amb orquestres simfòniques i ha intervingut en bandes sonores de pel·lícules. Camilo es mou amb facilitat entre el món del jazz, el de la música llatina i de la clàssica.

Cal destacar, entre d’altres, alguns moments importants en la seva carrera: el seu càrrec durant dos anys com a director creatiu de jazz a l'Orquestra Simfònica de Detroit; el mandat de cinc anys com a director musical del Heineken Jazz Festival (República Dominicana); el seu nomenament com a artista de l'any i artista en residència al Klavier Piano Festival Ruhr; el seu càrrec com a codirector artístic del primer Latin-Caribbean Music Festival al Kennedy Center, on va estrenar mundialment el seu Concert per a piano i orquestra núm. 1 amb l'Orquestra Simfònica Nacional, dirigida per Leonard Slatkin, i la seva Rapsòdia per a dos pianos i orquestra interpretada per Katia i Marielle Labèque al Royal Festival Hall. El març de 2009, Camilo va interpretar, com a estrena mundial, el seu Concert per a piano i orquestra núm. 2 - Tenerife (encarregat per l'Auditori de Tenerife) com a solista convidat amb l'Orquestra Simfònica de Tenerife dirigida per Lü Jia.

Michel Camilo ha actuat amb orquestres de gran prestigi, com la Simfònica Nacional de Washington DC, la de Detroit, la de Cleveland, la Filharmònica de Los Angeles, la Simfònica d'Atlanta, l'Orquestra Gulbenkian, la Simfònica de la BBC, la Nacional d'Espanya, la Nacional de Lió, la Filharmònica New Japan, la Filharmònica de Copenhaguen, la Simfònica d’Arhus, l'Orquestra de RTVE, la d'Euskadi i la del Musikkollegium Winterthur, entre moltes altres.

Entre les seves col·laboracions especials, destaquen el duo de guitarra i piano Michel Camilo & Tomatito, duos de piano de jazz amb Chucho Valdés i Hiromi, i concerts de gala amb la Ràdio Danesa i WDR Big Bands, i amb la Luxemburg Jazz Orchestra i l'Associació Búlgara de Metalls.

En l'actualitat, Michel Camilo compon un nou treball titulat Concert per a trio de jazz i orquestra que serà estrenat l'abril de 2017.

Foto Orquestra Simfònica de les Illes  Balears
Orquestra Simfònica de les Illes Balears

L’Orquestra Simfònica de les Illes Balears va ser creada l'any 1988, sota la institució denominada Fundació Pública de les Balears per a la Música, pel Govern Balear, l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca.

Malgrat la història del simfonisme a les Illes Balears s’inicia els anys 40, la formació de l'orquestra com es coneix avui es deu al recentment desaparegut mestre Luís Remartínez, que va ser-ne titular i director artístic des de l'any 1988 fins a l'any 1994. Després l'han seguit els mestres Philippe Bender, Salvador Brotons, Geoffrey Simon, Edmon Colomer i Josep Vicent. Actualment Pablo Mielgo n’és el director titular i comparteix la direcció artística amb Joji Hattori, principal director convidat.

L'Orquestra, a més de la seva temporada d'abonament a Palma, participa en la producció de les temporades d'òpera de la Fundació Teatre Principal de Palma i dels Amics de l'Òpera de Maó, en el Festival de Música Castell de Bellver, en el Festival de Pollença i el Festival Sunset Classics, en els cicles de música de cambra "Solistes de Sa Simfònica" del Museu de Mallorca, en el Museu Castell de Sant Carles i en els Cicles de Música Contemporània d’Es Baluard. També programa audicions com “Simfònica en família” i “Simfònica en societat”, en què porta la música a diferents mitjans socials més desfavorits.

Durant els seus 26 anys d’activitat, l'Orquestra ha tingut acompanyats solistes de la rellevància internacional de Juan Diego Flórez, Dame Kiri Te Kanawa, Teresa Berganza, Joaquín Achúcarro, Piotr Anderszewski, María Bayo, Katia i Marielle Labeque, Simón Orfila o Francisco Fullana. 

L'OSIB ha ofert concerts a les principals ciutats d’Espanya, a Perpinyà, Canes, Marsella, Viena i Zuric.

En l'actualitat, l'OSIB compta amb el patrocini oficial del Banc Mirabaud.

Foto Ángel Gil-Ordóñez
Ángel Gil-Ordóñez

Àngel Gil-Ordóñez és un dels directors espanyols de la seva generació amb més projecció internacional. El diari nord-americà The Washington Post ha aplaudit la seva direcció “captivadora” que aconsegueix “textures plenes de color pròpies d’un quadre fauvista”, i el diari italià Messagero Veneto ha elogiat “la riquesa de colors, atmosferes i ritmes” de les seves interpretacions. Actualment és director musical de PostClassical Ensemble, integrat per solistes de l’Orquestra de l’Òpera i de l’Orquestra Nacional de Washington, principal director convidat de Perspectives Ensemble de Nova York i director d’estudis orquestrals a la Universitat de Georgetown.

Des del seu nomenament el 1991 com a director assistent de l'Orquestra Nacional d'Espanya, ha desenvolupat una reeixida trajectòria dirigint música simfònica, òpera i ballet a Europa, Estats Units i Llatinoamèrica. El 1994 es va traslladar als Estats Units, on és ara un actiu promotor de la música espanyola, i el 1997 va fundar l'orquestra de cambra Musica Aperta Washington. A Nova York ha dirigit la Brooklyn Philharmonic, l'American Composers Orchestra i l'Orchestra of St. Luke's, i també l'Orquestra Filharmònica de Munic i els Solistes de Berna a Suïssa, entre d'altres orquestres. Ha estat convidat a dirigir les temporades d’òpera del Teatro Giusseppe Verdi a Trieste (Itàlia), del Teatro de la Zarzuela de Madrid i del Teatro de Bellas Artes a Ciutat de Mèxic i ha actuat en la 2a Biennal de Munic i en importants festivals, com ara el Schleswig-Holstein Musik Festival a Alemanya i el Festival Internacional Cervantino de Guanajuato, Mèxic.

Als Estats Units, cal destacar la seva presentació a la Brooklyn Academy of Music de Nova York, al Kennedy Center i a la National Gallery de Washington DC, i el seu reeixit debut al Carnegie Hall de Nova York el desembre de 1999. L'estiu de 2000 va dirigir amb gran èxit, en els festivals de més prestigi, l'estrena a Espanya de Mass de Bernstein. Ha estat convidat a la temporada de l’Òpera de Colorado a Denver i a dirigir l’Orquestra Simfònica de Hartford a Connecticut, la Pacific Symphony a Califòrnia, l’Orquestra de la National Gallery a Washington i la Boulder Philharmonic a Colorado.

Àngel Gil-Ordóñez és un dels més destacats hereus de l'escola de direcció del llegendari mestre Sergiu Celibidache, amb qui va treballar intensament a Alemanya durant més de sis anys. Des de 1998 ha exercit els càrrecs de director d’estudis orquestrals a la Universitat de Wesleyan a Connecticut i de director musical del Wesleyan Ensemble of the Americas. El setembre de 2012 fou nomenat director d’estudis orquestrals a la Universitat de Georgetown, Washington DC.

Actiu promotor de la música contemporània, ha gravat cinc CD amb obres de compositors espanyols. Gil-Ordóñez ha estat elegit dues vegades "Artist of the Week" del segell Naxos per les seves gravacions en DVD i CD de documentals del New Deal amb música de Virgil Thomson i Aaron Copland. El seu recent DVD Redes (Naxos), amb música de Silvestre Revueltas, va ser escollit com a gravació del mes de maig per Los Angeles Times.

L'octubre de 2006 li va ser atorgada la Reial Orde d'Isabel la Catòlica per la seva tasca de promoció de la cultura espanyola a l'estranger. Gil-Ordóñez fou guardonat amb el premi WAMMIE (atorgat per l’Associació Professional dels Músics de l’Àrea de Washington) com a Millor Director Musical de 2011.