PROGRAMA DE MÀ
Dissabte, 13 d’agost · 22.00 h
Claustre del Convent de Sant Domingo
SOLISTES DE LA FILHARMÒNICA TXECA
JIŘÍ VODIČKA, director artístic
JUDITH JÁUREGUI, piano

Sempre hem volgut que el Festival servís de plataforma de presentació dels nous valors que van apareixent a l’Estat espanyol i que prenen una dimensió internacional. És el cas de la pianista basca Judith Jáuregui, cada cop més aclamada als escenaris de tot el món. Per a la seva presentació a Pollença, la maridem amb els solistes d’una de les més importants orquestres europees: la Filharmònica Txeca. El concert, esperam, n’estam segurs, serà una sorpresa i una descoberta molt remarcable.

PROGRAMA


Primera part

Valsos 1 i 4, Op. 54, d’Antonín Dvořák

Concert per a piano en la menor, MWV O 2, de Felix Mendelssohn

Allegro – Adagio – Finale. Allegro ma non troppo

Segona part

Danses Eslaves, Op. 46, d’Antonín Dvořák

1 - Presto (en do major) - Furiant
2 - Allegretto scherzando (en mi menor) – Dumka
3 - Poco allegro (en la bemoll major) - Polka
4 - Tempo di minuetto (en fa major) - Sousedská
5 - Allegro vivace (en la major) - Skočná
6 - Allegretto scherzando (en re major) - Sousedská
7 - Allegro assai (en do menor) - Skočná
8 - Presto (en sol menor) - Furiant

Duració aproximada: 1h i 50’ (pausa de 15 minuts inclosa)MÚSICS


Violins:
Jiří Vodička, Otakar Bartoš, Milan Vavřínek, Helena Skopová,
Ondřej Skopový, Václav Prudil, Petra Brabcová

Violes:
Jaroslav Pondělíček, Jan Šimon

Violoncels:
František Host, Josef Špaček

Contrabaix:
Petr Ries

Foto Judith Jáuregui
Judith Jáuregui

Judith Jáuregui ha estat distingida per la crítica com una artista brillant, elegant i d’estil personal, i s'ha convertit en una de les figures més destacades del panorama musical espanyol.

Nascuda a Sant Sebastià el 1985, va començar els seus estudis en el conservatori de la seva ciutat natal on el seu talent va destacar molt aviat i on debutà en recital amb només onze anys. Va completar la seva formació amb Claudio Martínez-Mehner i, més endavant, amb Vadim Suchanov. Ha rebut consells de figures tan rellevants com Elisso Virsaladze, Vitaly Margulis, Philippe Entremont, Boris Berman o Joaquín Achúcarro.

Durant els darrers anys, ha estat convidada als principals escenaris espanyols. Dins el circuit simfònic, ha col·laborat, entre d’altres, amb l'Orquestra Nacional d'Espanya, l'Orquestra de la Comunitat de Madrid, la Simfònica de Castella i Lleó, la Simfònica d'Euskadi, l'Orquestra de Cambra de Munic, la Das Neue Orchester, la Simfònica d'Aarhus, la Sinfonietta Eslovaca i l'Orquestra Simón Bolívar de Veneçuela; ha treballat amb importants directors, com ara Andrey Boreyko, Günter Neuhold, Diego Matheuz, Marc Soustrot, Alexander Liebreich, Kaspar Zehnder, Víctor Pablo Pérez, Jaime Martín, Christoph Spering, Oliver Dohnányi i Lorenz Nasturica. Destaca igualment la seva recent gira a la Xina, on es va presentar al Centre Nacional d'Arts Escèniques de Pequín, l'Òpera de Canton i el Gran Teatre de Xangai.

El seu últim llançament discogràfic, Aura, amb música de Liszt, Debussy i Mompou, està gaudint d'una excel·lent acollida. Aquest èxit ha estat precedit per un primer disc dedicat a Schumann, que va ser destacat com a Millor Àlbum de Clàssica en els Premis de la Música Independent. El seu pròxim disc serà editat a la tardor de 2016 i inclourà obres de Chopin, Szymanovski i Scriabin.

Entre els seus compromisos més immediats s'inclou la seva residència en el prestigiós Festival Murten Classics de Suïssa, així com la seva gira debut al Japó amb l'Orquestra Nacional d'Espanya, seguida per la seva presentació en recital a la Fundació Musashino de Tòquio.

Dins la temporada 2015/16 destaquen els seus recitals a diverses ciutats europees com Angolema (Festival Piano en Valois, França), Baiona (Festival Cotê Basque, França), Budapest (Acadèmia Franz Liszt, Hongria) i Brussel·les (Institut Cervantes, Bèlgica), a més d’altres escenaris espanyols com la Societat Filharmònica de València, el Festival Musika-Música de Bilbao i el Teatre de la Maestranza de Sevilla.

Foto Solistes de la Filharmònica Txeca
Solistes de la Filharmònica Txeca

La formació va ser fundada el 1996, i agafà com a base el Sextet de la Filharmònica Txeca, que va ser ampliat pels més prestigiosos músics de la Filharmònica. Al capdavant hi ha el concertino de la Filharmònica Txeca, l'extraordinari violinista Jiří Vodička. Entre d'altres membres, destaquen el director del grup de violoncels, František Host, i el director del grup de violes, Jaroslav Pondělíček, considerats tots dos com uns dels millors músics de la Filharmònica Txeca.

El repertori dels Solistes de la Filharmònica Txeca abasta obres que van des del Barroc a la composició contemporània. La formació té per objectiu la divulgació de la música txeca per a orquestra de cambra, tot i que també interpreta obres clàssiques famoses arranjades especialment per a ella.

L'orquestra ha realitzat nombrosos concerts per tot el món; destaquen les seves gires per Amèrica del Sud, Espanya, Japó, Alemanya i Suïssa, entre altres països, i ha aconseguit el respecte i l'aplaudiment tant dels crítics com del públic d’arreu.
Foto Jiří Vodička
Jiří Vodička

Jiří Vodička és un dels violinistes txecs més valorats. De ben jove va guanyar una sèrie de concursos que el varen fer destacar d’entre els seus companys. El 2000 va guanyar el premi Kocian, el Prague Junior Note i el Čírenie Talentov. El 2002 va guanyar el primer premi en el Concurs Internacional de Violí a Hradec Králové i un premi especial per al millor participant en les classes magistrals de Václav Hudeček. El 2004 va guanyar el primer premi en el Concurs Internacional de Violí Louis Spohr a Weimar.

Als 14 anys va ser admès a l'Institut d'Arts de la Universitat d'Ostrava, a la classe del reconegut professor Zdeněk Gola. Des del 2007 desenvolupa la seva carrera com a solista al costat de grans pianistes txecs: Martin Kasik, Adam Skoumal i Lukáš Vondráček. Des de 2010 és professor de violí al Conservatori de Praga.

Jiří Vodička és solista permanent de l'Orquestra Filharmònica Janáček. També actua regularment amb la Filharmònica de Praga, l'Orquestra Simfònica de Praga, l'Orquestra de Cambra de la República Txeca i l'Orquestra del Teatre Nacional, entre d'altres. Molts dels seus concerts han estat enregistrats per la Radiotelevisió Txeca.

El 2008, als 20 anys, Jiří Vodička competí amb diversos centenars d'instrumentistes de tot el món i guanyà el primer premi en el prestigiós concurs Young Concert Artist a Leipzig; també aconseguí passar a la ronda final a Nova York el 2009, on va obtenir el segon premi.

Jiří Vodička és convidat a actuar en prestigiosos festivals de música, com la Primavera de Praga, el Young Prague Festival, el Gran Festival de la Xina, el Hohenloher Kultursommer, el Choriner Musiksommer i, per invitació de Gidon Kremer, al Lockenhaus Kammermusikfest.

Jiří Vodička toca un violí italià fabricat per Giovanni Battista Guadagnini a Torí el 1779, i amablement cedit per Florian Leonhard Fine Violins (Londres).