PROGRAMA DE MÀ
Dissabte, 20 d’agost · 22.00 h
Claustre del Convent de Sant Domingo
KRONOS QUARTET

David Harrington, violí
John Sherba, violí
Hank Dutt, viola
Sunny Yang, violoncel

Si féssim una enquesta entre crítics musicals d’arreu, el Kronos Quartet sortiria com un dels més destacats conjunts que han conreat la música del segle XX. Mai presents al Festival, aquesta oportunitat de tenir a la nostra programació un conjunt estrella mundial ens fa una especial il·lusió i ajuda a mantenir Pollença entre les cites indiscutibles dels festivals europeus.

PROGRAMA


Primera part

Aheym (Homeward) de Bryce Dessner1

La Sidounak Sayyada (I’ll Prevent the Hunters from Hunting You)
d’Omar Souleyman (arr. Jacob Garchik)2

Sunjata’s Time: 4. Bala Faseke de Fodé Lassana Diabaté (realitzat per Jacob Garchik)1

Requiem for Adam: 3. Cortejo Fúnebre en el Monte Diablo de Terry Riley1

Last Kind Words de Geeshie Wiley (arr. Jacob Garchik)2

Baba O’Riley de Pete Townshend (arr. Jacob Garchik)2

Segona part

Death to Kosmische de Nicole Lizée1

Dadra in Raga Bhairavi de N. Rajam (arr. Reena Esmail)2

Harp and Altar de Missy Mazzoli1

El programa està subjecte a canvis

1 Obra escrita per a Kronos Quartet
2 Obra arranjada per a Kronos Quartet

Duració aproximada: 1h i 30’ (pausa de 15 minuts inclosa)

Foto Kronos Quartet
Kronos Quartet

Durant més de quaranta anys, el Kronos Quartet, format per David Harrington (violí), John Sherba (violí), Hank Dutt (viola) i Sunny Yang (violoncel), ha traçat la seva trajectòria guiat per una peculiar visió artística que combina un esperit audaç d'exploració amb el compromís de reimaginar contínuament les possibilitats i l'experiència del quartet de corda. Durant aquest recorregut el Kronos Quartet s'ha convertit en un dels grups més famosos i influents del nostre temps, amb milers de concerts oferts arreu del món, amb més de cinquanta enregistraments de característiques i creativitats ben diferents, amb col·laboracions amb els més interessants i reconeguts compositors i intèrprets del món i amb més de vuit-centes cinquanta obres i arranjaments per a quartet de corda encarregats pel grup. El 2011, Kronos es va convertir en l'única formació mereixedora de dos dels premis més prestigiosos del món de la música: el Premi de Música Polar (atorgat per la Reial Acadèmia Sueca de Música) i el Premi Avery Fisher. Entre els premis aconseguits per Kronos, destaquen, a més, un Grammy a la Millor Actuació de Música de Cambra (2004) i "Músics de l'Any" (2003) atorgat per Musical America.

La part fonamental del treball de Kronos està formada per sèries compositives de llarg recorregut, realitzades en estreta col·laboració amb molts dels compositors més importants del món. Un d'ells, amb el qual el quartet col·labora amb més assiduïtat, és el "pare del minimalisme", Terry Riley. Kronos va encarregar i va gravar els tres quartets de corda del compositor polonès Henryk Górecki. El quartet també ha col·laborat en nombroses ocasions amb compositors com Philip Glass, Franghiz Ali-Zadeh i Steve Reich, entre molts d’altres.

Kronos ha actuat en directe amb noms com Paul McCartney, Allen Ginsberg, Jarvis Cocker, Zakir Hussain, Modern Jazz Quartet, Noam Chomsky, Rokia Traoré, Tom Waits, Rhiannon Giddens, Howard Zinn, Betty Carter i David Bowie, i ha col·laborat en enregistraments d'artistes com Nine Inch Nails, Dan Zanes, Glenn Kotche, Dave Matthews, Nelly Furtado, Joan Armatrading i Don Walser.

El Kronos Quartet va interpretar la música que Philip Glass va compondre per a les pel·lícules Mishima (1985) i Dràcula (1931) i la de Clint Mansell per a Noah (2014), The Fountain (2006) i Rèquiem per un somni (2000). Les pel·lícules La grande bellezza (2013), Heat (1995) i True Stories (1986) també compten amb música interpretada per Kronos.

El quartet dedica cinc mesos a l'any a fer gires, i actua a sales de concerts, clubs i festivals de tot el món, com el Carnegie Hall, el Lincoln Center Out of Doors, el Big Ears Festival, el BAM Next Wave Festival, el Harris Theater de Chicago, el Disney Hall, el Palau de Belles Arts de Ciutat de Mèxic, el Barbican Centre de Londres, el WOMAD, el Concertgebouw d'Amsterdam, el Shanghai Concert Hall i l'Òpera de Sydney.

El Kronos Quartet ha efectuat nombrosos enregistraments de característiques ben diferents. La seva discografia amb Nonesuch Records inclou col·leccions com: Pieces of Africa (1992), amb obres de compositors nascuts a l'Àfrica; l'antologia, formada per deu discos, Kronos Quartet: 25 Years (1998); Nuevo (2002), una celebració de la cultura mexicana que va ser nominada a un Grammy i a un Grammy Llatí; i la Lyric Suite d'Alban Berg, interpretació guanyadora d'un Grammy el 2004, en col·laboració amb la reconeguda soprano Dawn Upshaw. Altres llançaments més recents inclouen Rainbow (2010), en col·laboració amb músics de l'Afganistan i Azerbaidjan, i Aheym: Kronos Quartet Plays Music by Bryce Dessner (2013). Per celebrar la temporada del 40è aniversari de Kronos (2014), Nonesuch va llançar Kronos Explorer Series i el senzill A Thousand Thoughts. El 2015 es va publicar Tundra Songs de Derek Charke i la col·lecció de música de Terry Riley, escrita pel Kronos Quartet i interpretada pel grup. L'editorial musical Boosey & Hawkes i Kronos han publicat dues edicions de les partitures Kronos Collection.

Amb una plantilla d'onze persones amb seu a San Francisco, l'associació sense ànim de lucre Kronos Performing Arts Association (KPAA) gestiona tots els aspectes del treball del Kronos Quartet, inclosos el comissionat de noves obres, les gires i les actuacions locals, i els programes educatius, entre d’altres activitats. El 2015, la KPAA va posar en marxa una nova iniciativa educativa: Fifty for the Future: The Kronos Learning Repertoire (Cinquanta per al futur: el repertori d'aprenentatge de Kronos). Amb el Carnegie Hall com a soci principal, la KPAA ha encarregant cinquanta noves obres, deu per any durant cinc anys, que han de ser compostes per a quartet en un enfocament contemporani i dissenyades expressament per a la formació d'estudiants i professionals emergents. Els treballs són creats per un grup eclèctic de compositors, vint dones i vint homes. Kronos estrena cadascuna de les peces i crea materials complementaris, que inclouen la partitura i les parts per a cada instrument, enregistraments, vídeos, notes d'interpretació i entrevistes amb els compositors, tot això distribuït en línia de forma gratuïta.