PROGRAMA DE MÀ
Del 16 de juliol al 9 d'octubre
Inauguració: dissabte 16 de juliol a les 20.30 h
Església del Convent de Sant Domingo

Els dilluns i de dimecres a dissabte:
d’11.00 a 13.30 h i de 18.00 a 22.00 h
Diumenges: de 10.00 a 13.30 h
Dimarts i festius: tancat
Exposició

NO COMMENT
WANG DU, artista

Entrada lliure

La proposta que es presenta és una iniciativa de gran qualitat artística, obra de l’artista xinés Wang Du, representat per la galeria Baronian, de Brussel·les. Artista de gran renom a l’escena contemporània actual, establert professionalment a París, es confirma com un dels artistes xinesos amb més projecció, amb nombroses exposicions arreu i amb obres a museus i col·leccions públiques i privades.
El treball de Wang Du és una crítica evident de l’hegemonia dels mass media, com a principal força de manipulació social i econòmica i de mobilització política, tot alhora. L’obra de Wang Du comença la seva crítica indexant l'aspecte més "de peus a terra" del mecanisme dels mitjans.

Al 1994, quan començà a treballar l’escultura recollí, dels diaris i de les revistes, les imatges dels esdeveniments i de les personalitats més trivials per fer-ne estàtues més o menys serioses i sovint monumentals. Aquest gest de retornar els valors socials més comunament acceptats, comprometent l’estratègia manipuladora dels mass media, provoca sovint una mena de rialla entre el públic. Per tant, ningú dubte el que igualment implica, de manera més significativa, una mordaç crítica dels media i del seu poder hegemònic dins la societat contemporània.

Tot i que el treball de Wang Du es obertament provocador, no es menys divertit i visualment refrescant, tant en termes de contingut –les imatges que ell selecciona per representar els seus collages del món mediàtic– com en la qüestió de les formes –el vocabulari escultural, l’escala i la disposició dins l’espai, etc. Dins aquesta tensió entre provocació i divertiment, podem sentir una clara desconfiança entorn a les relacions artificials entre la imatge i el seu sentit ja que s’han estès pels media, amb la finalitat d’exercir el seu poder hegemònic. Aquesta desconfiança revela un posicionament obertament provocador i avantguardista que segurament no té el risc de ser acusat de “políticament correcte”.1


1/ Extracte del text d’Hou Hanru publicat al catàleg Wang Du Magazine sota el títol Je veux être un média, p. 13.

Foto Wang Du
Wang Du

Wuhan, Xina, 1956

Va néixer a Wuhan, província de Hubei (República Popular de la Xina), i estudià a l’Acadèmia de Belles Arts de Guangzhou.

Era professor del Departament d'Investigació d'Arquitectura de la Universitat Politècnica del Sud de la Xina fins que l'any 1989 fou arrestat i empresonat (prop d'un any) pels fets lligats a la revolta de la plaça de Tian'anmen. En ser alliberat i sense perspectives de millora al seu país, l'artista emigrà i s’instal·la a París l'any1990.

A París i en llibertat, desenvolupà un estil propi que ha arribat a museus i galeries de tot el món; són conegudes les seves obres sobredimensionades. Executa escultures i instal·lacions amb les quals critica els mitjans de comunicació de masses, en constatar que de vegades la realitat mediàtica i les imatges que inunden la nostra societat sobrepassen la realitat.

Ha fet exposicions individuals i ha participat en exposicions col·lectives a museus i galeries d’art de Bèlgica, Xina, França, Alemanya, Itàlia, Suïssa, Holanda, Irlanda, Brasil, Estats Units, Turquia i Japó.

Selecció d’exposicions individuals:

• Armory Show. Nova York, EUA.  
• Biennal Foundation, Corea del Sud
• Viersen Sculpture Collection, Viersen, Alemanya.
• Centre Georges Pompidou, Museu Nacional d’Art Modern, París
• Ullens Center for Contemporary Art Beijing, Xina
• MuKHA, Antwerp, Bèlgica
• Musée des Beaux-Arts de Metz, França
• FNAC - Fond National d’Art Contemporain, França
• Kestnergesellschaft Hannover, Alemanya
• Musée de Vancouver Art Gallery,  Canadà
• Yerba Buena Center for the Arts, San Francisco, EUA.
• Beaux-Arts de Metz, França
• FRAC - Fond Régional d’Art Contemporain Rhône-Alpes, França
• IAC - Institut d’Art Contemporain, Villeurbanne, França
• Museu de Mònaco
• Museum of Contemporary Art, Chicago, EUA.