
Cécile MCLORIN SALVANT
Quan el 2010 Cécile McLorin Salvant va guanyar el prestigiós Concurs Internacional de Jazz Thelonious Monk, el món va poder conèixer per primera vegada la seva increïble destresa vocal. En poc menys d’una dècada, ha passat de ser la favorita de crítics i fanàtics del jazz, a ser la guanyadora de diversos premis Grammy i convertir-se en una veu profètica i intrèpida de la música actual.
Tant en la vida com en la música, el camí de McLorin Salvant ha estat poc ortodox. Filla de mare francesa i pare haitià, es va criar en el ric mestissatge cultural i musical de Miami. Va començar formalment els seus estudis de piano als cinc anys i a cantar amb la Miami Choral Society als vuit. Va créixer en una llar bilingüe i, gràcies a l’extensa col·lecció de discos dels seus pares, va estar exposada a una àmplia varietat musical de tot el món. Si bé el jazz va ser part d’aquest mestissatge, durant els seus anys d’adolescència i joventut es va centrar en cantar música clàssica i a Broadway. Seguint el seu desig d’estudiar a l’estranger, es va matricular a la universitat (Aix-en-Provence, al sud de França), on va estudiar òpera i dret. Irònicament, va ser a França on McLorin Salvant va començar a descobrir de veritat les profundes arrels del jazz i la música americana, guiada per l’instructor i saxofonista de jazz, Jean-François Bonnel. La metodologia de Bonnel com a mentor consistí en incloure la gran quantitat de CD de McLorin Salvant, que contenien el treball de llegendes del jazz i el blues, així com el dels seus col·laboradors menys coneguts. Treballant amb aquests discos, McLorin Salvant va començar a construir els fonaments necessaris per prosperar i ocupar un lloc especial en l’augusta companyia dels seus predecessors.
Tres anys després, McLorin Salvant va tornar als EUA per competir en el prestigiós Concurs Internacional de Jazz Thelonious Monk. Animada per la seva mare, es va inscriure en el concurs sense sospitar el que l’esperava. La cantant de jazz nord-americana, expatriada a França, va sorprendre tothom (inclosa ella mateixa), i s’emportà els màxims honors en el concurs més exigent del món del jazz. Un il·lustre panell de jutges, amb Dee Dee Bridgewater, Dianne Reeves, Kurt Elling, Patti Austin i Al Jarreau, va destacar la seva impecable tècnica vocal, la seva musicalitat innata i els seus dots com a intèrpret de cançons populars. “El teatre es va enfonsar”, informava el Washington Post. No obstant això, com va observar la crítica musical Ann Midgett, “La seva marató tot just acaba de començar”.
Des de 2010, McLorin Salvant s’ha elevat al cim del món de la música i ha recollit elogis i premis. “Té postura, elegància, ànima, humor, sensualitat, poder, virtuosisme, rang, intuïció, intel·ligència, profunditat i gràcia”, va declarar Wynton Marsalis. “Una cantant com ella apareix un cop cada generació o dues”. Ha estat reconeguda en els primers llocs de les enquestes de crítics de DownBeat, en les categories d’Àlbum de Jazz de l’Any i Millor Vocalista Femenina. NPR Music l’ha premiat amb el Millor Àlbum Vocal de Jazz de l’Any i Millor Vocalista de Jazz. El seu àlbum debut, WomanChild (2013), va rebre una nominació als Grammy. I tots els seus àlbums següents, For One to Love (2015), Dreams and Daggers (2017) i The Window (2018) van obtenir premis Grammy com a Millor Àlbum Vocal de Jazz.
Sullivan FORTNER
Durant l’última dècada, Sullivan Fortner ha expandit els seus dots profundament arrelats com a pianista, compositor, líder de banda i individualista intransigent. L’artista, guanyador d’un premi Grammy, va rebre reconeixement internacional com a intèrpret principal i productor pel seu treball a The Window (Mack Avenue, 2018), en col·laboració amb la cantant i compositora Cécile McLorin Salvant, guanyadora de diversos Grammy. Com a líder en solitari, ha llançat Moments Preserved (Decca, 2018) i Aria (Impulse! 2015), aclamats per la crítica. I només era el començant. L’any passat, Fortner va obtenir reconeixement en múltiples categories del DownBeat Critics Poll, i aconseguí el primer lloc en els Rising Star Piano i Rising Star Jazz Artist.
A més d’associar-se amb veus tan diverses com Wynton Marsalis, Paul Simon, Diane Reeves, Etienne Charles i John Scofield, Fortner ha col·laborat freqüentment i des de fa temps amb Ambrose Akinmusire, Dee Dee Bridgewater, Stefon Harris, Kassa Overall, Tivon Pennicott, Peter Bernstein , Nicholas Payton, Billy Hart, Gary Bartz, Christian Scott aTunde Adjuah, Fred Hersch i el recentment desaparegut Roy Hargrove. Ha actuat als EUA i arreu del món com a cotitzat improvisador, a institucions culturals com ara Jazz at Lincoln Center, Jazz Standard, Smalls Jazz Club, Snug Harbor i Sweet Lorraine’s, així com a festivals insignes, inclosos Newport, Monterey, Discover, Tri-C i Gillmore Keyboard, entre d’altres. El 2019 va ser contractat com a líder amb la seva banda, a l’històric Village Vanguard, durant una setmana. Les destacables contribucions en estudi de Fortner inclouen treballs en Kaiso d’Etienne Charles (Culture Shock, 2011), Quantum Leap de Donald Harrison (FOMP, 2010) i The Fundamentals de Theo Croker (Left Sided Music, 2007).
Tocant sol o dirigint una orquestra, Fortner involucra l’harmonia i les idees rítmiques a través de la curiositat i la claredat. Troba universos entre les frases i, sovint, el públic sent com es commou amb cada nota que explora. En arribar a Nova Orleans, Fortner va començar a tocar el piano als 7 anys, seguint un llinatge històric d’improvisadors, de mestres del tempo i de totes les variants del blues. Va obtenir la seva Llicenciatura en Música al Conservatori d’Oberlin i el seu Màster en Interpretació de Jazz a l’Escola de Música de Manhattan (MSM). Com a gran defensor de les mentories, Fortner ha ofert classes magistrals a MSM, New Orleans Center for Creative Arts (NOCCA), Purdue University, Lafayette Summer Music Workshop, Belmont University i Oberlin Conservatory, on va ocupar un lloc docent.
Organitza i patrocina

Amb el suport de




Col·laboren






Mitjà de comunicació oficial

Mitja de comunicació col·laborador


Oficina del Festival de Pollença
Convent de Sant Domingo
C/. de Pere J. Cànaves Salas, s/n
info@festivalpollenca.com
T.(+34) 971 899 323 / 674 935 302
Horari oficina
De dimarts a dissabte de 10.00 a 13.30h
Dijous de 16.30 a 19.00
Per a reservar i comprar entrades el mateix dia del concert, de 20.30 a 22.00h