Concert familiar benèfic

Companyia ETCÉTERA

MURTRA Ensemble

ANDERSEN, EL PATITO FEO

Andersen, l’aneguet lleig

Espectacle a partir del conte de Hans Christian Andersen

Direcció d’Enrique Lanz

Música de Jordi Cornudella

«És al petit teatre on Hans

Christian Andersen es va fent la seva

veritable llar: el seu paradís íntim i veritable,

l’únic món on habita.

[…] Mentre escrivia els seus contes seguien

parlant els seus ninots, seguia parlant

ell. Ala de Cigne va narrar una sola

història: la seva pròpia.»

Ana Maria Matute

Tots coneixem el popular conte L’aneguet lleig, que narra la faula d’aquella au diferent de les altres i que va resultar ser un cigne.

Andersen, l’aneguet lleig ens proposa submergir-nos en la coneguda història d’aquest ànec i en la infància del seu autor, l’escriptor danès Hans Christian Andersen (1805-1875), que deia que aquest conte era també la seva autobiografia.

Ell va ser un nin diferent dels altres. Pel seu físic, poca traça i baixa classe social va patir assetjament i rebuig, i va trobar refugi en la literatura, el teatre, les titelles, els papers retallats. Va aconseguir metamorfosar les ferides i convertir-les en contes, contes que molts d’anys després es llegeixen a tot el món i es revelen com a autèntics relats que formen part del patrimoni de la humanitat. L’espectacle s’inspira, a més, en una part menys coneguda del llegat d’Andersen: els papers retallats que va fer durant tota sa vida, també amb l’objectiu de contar-ne històries.

La faula de l’aneguet lleig aborda temes tan crucials per a la societat contemporània com l’assetjament, la generositat, la bellesa, l’acceptació corporal, l’autenticitat, l’amor propi. En forma de conte musical amb titelles i narració es tracen les aigües d’aquest estany feliçment poètic, que posa en valor la importància de la bondat, l’afecte i la imaginació com a espais de comprensió del món.

Jordi Cornudella ha creat una música de gran bellesa que s’adapta perfectament als diferents moments dramàtics de l’obra i que permet a l’espectador transitar per emocions diferents. Així, sentim pena quan rebutgen l’aneguet, o il·lusió quan neda plàcidament per les aigües de l’estany, por quan el persegueix el gos; percebem l’enfonsament gèlid quan l’aneguet està atrapat al gel, o l’explosió d’alegria i vida quan arriba la primavera. La música és descriptiva, amable a l’orella, i a moments té reminiscències daneses, o petites picades d’ullet a Manuel de Falla i Ígor Stravinski.

El saxofon, per la seva imatge i sonoritat, ens recorda un ànec, és un instrument que és una mica ‘l’aneguet lleig’ arran del seu caràcter més allunyat dels instruments d’una orquestra clàssica. És per això que es converteix en la veu del nostre protagonista.

Espectacle amb música, titelles, narració i projeccions de vídeo a partir del conte de Hans Christian Andersen.

Estrenat el 19 de desembre de 2022 en el Centro Lorca, Granada.

Públic a partir de 3 anys. Durada: 55 minuts.

Direcció d’escena, disseny d’escenografia, titelles i vídeo:

Enrique Lanz

Dramatúrgia:

Yanisbel Victoria Martínez i Enrique Lanz

Música:

Jordi Cornudella

Disseny d’il·luminació:

Lía Alves

Disseny i confecció de vestuari:

Laura León

Construcció d’escenografia i titelles:

Elena Alejandre, Cristina Colmenero, Enrique Lanz, Leo Lanz i Christine Mackenzie

Confecció d’elements tèxtils:

Genoveva Morillas

Assessoria tècnica:

José Carrión

Preparador d’actors:

Rey Montesinos

Veu en off:

Enrique Árbol (col·laboració especial)

Disseny gràfic:

Alfonso PerroRaro

Ajudant de producció:

Cristina Colmenero

Actors titellaires:

Cristina Colmenero, Leo Lanz, Christine Mackenzie i Yanisbel Martínez

Músics:

MURTRA ENSEMBLE

Andrea Talavero (violí)

Bernat Bofarull (viola)

Jordi Cornudella (clarinet)

Antonio Abad López (fagot)  

Carles Marigó (piano)

Coproducció:

Etcétera i Centro Federico García Lorca

COMPAÑÍA ETCÉTERA

Etcétera va ser fundada el 1981 a Granada. Durant quaranta-un anys d’experiència s’han consolidat com una de les companyies més reconegudes del país en l’àmbit del teatre de titelles. L’excel·lència i la versatilitat del seu treball són sinònim de rigor i avantguarda. L’any 2014, el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport els va atorgar el Premi Nacional d’Arts Escèniques per a la Infància i la Joventut. L’any 2017 l’Ajuntament de Granada els concedí el Premi al Prestigi Turístic Nacional. L’any 2021 l’Ajuntament de Güéjar Sierra, localitat on tenen la seu, els va concedir la seva distinció més important, el premi Cirera d’Or.

El seu treball es podria identificar per l’escenificació amb titelles d’obres musicals per a tots els públics. Són líders a Espanya en aquest gènere, i amb la seva obra han obert la porta de grans teatres i festivals que ara acullen les titelles en les seves programacions habituals. Més enllà d’aquesta evidència, el que distingeix la seva obra és la poesia dels espectacles, la recerca estètica feta a consciència per crear les titelles i la investigació contínua -artística, tècnica i historiogràfica- com a motor i eix de tots els projectes. Han aplanat el camí a diverses companyies que segueixen les seves passes, són escola i planter de nombrosos titellaires a Granada.

Entre les seves missions també hi ha la investigació, documentació i difusió del teatre de titelles tradicional i contemporani. En són exemples els projectes següents:

L’ànima del poble, arxiu documental sobre les tradicions de titelles arreu del món, des de 2009 fins a l’actualitat.

Titelles. 30 anys d’Etcétera, exposició al Parc de les Ciències de Granada, 2012-2014, visitada per prop de 800.000 persones.

De la caverna al cinema, un viatge a través de les titelles, exposició a través del temps i les cultures, on les titelles i els objectes mostrats formen part de la seva col·lecció.

– Direcció artística i producció d’esdeveniments titellaires com el Festival Quiquiriquí, en el Centre Federico García Lorca, Granada, entre d’altres.

El 2021 van obrir Cueva Secreta, un espai de natura, art i gastronomia, a Güéjar Sierra. Un lloc per establir vincles directes amb el públic mitjançant espectacles, tallers i diverses activitats que fan dialogar les arts escèniques amb el medi natural.

Després de 41 anys segueixen endavant amb un compromís ferm amb els espectadors a qui es dirigeixen, conscients de la responsabilitat social i de servei públic que ofereixen, i amb la mateixa il·lusió del primer dia.

MURTRA ENSEMBLE

El Murtra Ensemble és una formació instrumental amb la clara vocació d’interpretar música del segle XX i música contemporània. Està formada per músics amb una marcada inclinació i compromís per la música de cambra.

En les seves produccions, el Murtra Ensemble posa especial atenció en els compositors del nostre país. També incorpora elements d’altres llenguatges artístics com la dansa, les arts plàstiques, el teatre i les noves tecnologies, així com presentacions de les obres per tal de facilitar l’aproximació del públic a llenguatges musicals més complexos.

Les seves originals propostes inclouen, entre d’altres, música de Saint-Saëns, Mahler, Strauss, Prokofiev, Debussy, Milhaud, Stravinski, Messiaen, Falla, Lorca, Gerhard, Mompou, Montsalvatge, Cervelló, Soler i Gasull. Ha actuat arreu de Catalunya i d’Espanya, amb presència en diversos auditoris, festivals i temporades, entre els quals cal destacar la inauguració del Festival Internacional de Música de Cadaqués amb la cantant Silvia Pérez Cruz, el festival Temporada Alta de Girona, el Festival de Música y Danza de Granada i la Feria de Teatro de Palma del Río (Còrdova). Destaca, també, la seva col·laboració amb la companyia Títeres Etcétera, dirigida per Enrique Lanz, en les produccions Pere i el llop, La caixa de joguines i Somiant el carnaval dels animals, espectacle amb el qual l’agrupació va debutar a França.

Guanya la beca Primer Acte – Premis Quim Masó (2011) amb l’espectacle familiar multidisciplinari Viatge a la lluna, dirigit per Pau Miró, amb música d’Albert Guinovart i la producció d’un DVD per part de l’Ígor Cortadellas. Amb aquest espectacle, estrenat al Festival Temporada Alta, Murtra Ensemble debutà al Teatre Nacional de Catalunya.
Ha desenvolupat una important tasca de residència a l’Auditori Can Roig i Torres de Santa Coloma de Gramenet.

La formació ha col·laborat en diversos projectes pedagògics amb entitats com l’Escola Municipal de Música Can Roig i Torres de Santa Coloma i la Jove Orquestra Nacional de Catalunya.

El mes de març de 2014 el Murtra Ensemble presenta l’espectacle Mira la música, escolta la dansa, amb el qual ret el seu particular homenatge a Ígor Stravinski. A partir d’aquesta proposta i la trobada amb l’actor i director escènic Jaume Sangrà, el conjunt inicia una nova línia de concerts escenificats on els músics prenen consciència corporal i escènica a partir de l’emoció i l’expressivitat musical suggerida.

En aquesta línia cal destacar Dret al deliri, un homenatge a R. Schumann estrenat a l’Hospital de Sant Pau el gener de 2015.

Des de 2014 l’Ensemble presenta cicles de residència a diversos espais com La Galeria (Gràcia), el Monestir de Sant Jeroni de la Murtra i l’Hospital de Sant Pau, on s’ interpreten principalment les grans obres per a música de cambra dels segles XVIII i XIX, el Septet de Beethoven i l’Octet de Schubert.

La tardor de 2017 el grup celebrà el seu desè aniversari amb la Historia del soldat d’Ígor Stravinski i una sèrie de concerts pel nostre país, gira que es va allargar fins el 2019.

Cal destacar el compromís de l’agrupació amb la música de compositors vius i del país, mostra del qual n’és el fet que els dos últims espectacles, fets en col·laboració amb Títeres Etcétera, tenen música original composta per joves talents catalans.

Organitza i patrocina

Amb el suport de

Col·laboren

Mitjà de comunicació oficial

Membre de l’Associació espanyola de Festivals de Música Clàssica

Mitja de comunicació col·laborador

Oficina del Festival de Pollença

Convent de Sant Domingo

C/. de Pere J. Cànaves Salas, s/n

info@festivalpollenca.com

T.(+34) 971 899 323

Horari oficina

De dimarts a dissabte de 10.00 a 13.30h

Dijous de 16.30 a 19.00

Per a reservar i comprar entrades el mateix dia del concert, de 20.30 a 22.00h