Presentació

El Festival de Pollença inicià el seu recorregut l’any 1962 per iniciativa del distingit violinista anglès Philip Newman, i s’ha mantingut fins el dia d’avui sota la direcció artística de grans figures: els violinistes Philip Newman i Eugen Prokop, el baríton Joan Pons i el compositor Joan Valent. A partir de l’any 2016 se’n feu càrrec la direcció col·legiada d’un comitè artístic, i a partir de 2020 el Festival es gestiona amb la fórmula d’un assessor principal en temes de programació i de gestió.

Al llarg d’aquesta trajectòria de seixanta anys ininterromputs tot consolidant el seu prestigi internacional, ha esdevingut una de les cites ineludibles dels mesos d’estiu, tant per als residents com per als qui ens visiten i desitgen gaudir de la Música en tots els seus caires i expressions.

Són gairebé vuit-cents els artistes de primer ordre que conformen la història d’aquest esdeveniment, de nacionalitats i estils tan diversos com ara la Gran Orquestra de la Ràdio Soviètica, l’Orquestra Nacional de França, la Pittsburgh Symphony, Lord Yehudi Menuhin, Mtislav Rostropòvitx, Lorin Maazel, Mischa Maisky, Ara Malikian, Maria Joao Pires, Monserrat Caballé, Ainhoa Arteta, José Mercé, Ravi Shankar, Goran Bregovic, Roger Hodson, Michael Nyman, Les Musiciens du Louvre, Nelson Freire … i així tot un seguit de noms de relleu excepcional. El festival, com a organisme viu, s’ha anat desenvolupant fins als nostres dies perseguint oferir al públic una imatge de superació constant i adequant-se als temps. Inicialment amb una concepció més “clàssica“ del repertori i cambrística fins a donar cabuda a diferents manifestacions artístiques d’altres àmbits d’interès obrint la porta a l’experimentació i a la cerca d’altres maneres d’acostar-se a altres músiques.

Tot això com a mostra de l’objectiu del festival d’ampliar els seus horitzons sense perdre de vista que l’ampli ventall ofert sigui d’una extraordinària qualitat i excel·lència artística. El festival porta així oferint un magnífic oasi cultural des de fa sis dècades, no només als pollencins i pollencines i residents que han decidit establir en el municipi la seva residència, si no també als visitants que decideixen apostar per Pollença com a destinació turística de qualitat. 

Tradicionalment s’ha celebrat durant les nits d’estiu, en el marc encisador de l’antic pati del convent de Sant Domingo, amb una pulcra i exigent programació que pretén acostar la música clàssica al públic des de les seves diferents vessants artístiques.

L'equip del Festival

El Festival, adscrit a la Batlia de l’Ajuntament, es gestiona pels serveis tècnics de l’Ajuntament. A partir de l’any 2020 el Festival compta amb la col·laboració de Pere Bonet i Bonet com a principal assessor de gestió i de programació. La seva tasca es manifesta, com a expert tècnic, tant en la perspectiva artística com en les estructures organitzatives i logístiques.

El Claustre

Entre els segles XVI i XVII els dominics van aixecar aquest emblemàtic edifici, en el claustre del qual s’acull cada any una de les principals trobades de música clàssica del món.

Aquest edifici va ser erigit pels frares dominics (1) entre 1558 i 1616 amb l’objectiu de consolidar la seva presència a Pollença, ja que inicialment es van assentar a l’Oratori del Roser Vell. Els dominics van ocupar l’església i el convent fins a l’any 1833, en què el conjunt va ser desamortitzat (2), i uns anys més tard l’Estat el va cedir a l’Ajuntament de Pollença. Des de llavors se li han donat nombrosos usos, des d’hospici-residència fins a caserna de la Guàrdia Civil, escola, biblioteca i museu.

L’església del convent és de planta basilical (3) i compta amb deu capelles laterals, cadascuna de les quals està decorada amb un retaule de l’època de la seva construcció; destaca, sens dubte, el retaule que presideix l’església, que va ser fet entre 1651 i 1662 per l’escultor mallorquí Joan Antoni Oms, i que està dedicat a la Mare de Déu del Roser, patrona dels dominics. La imatge que inclou data del segle XV i procedeix de l’Oratori del Roser Vell. Al costat de l’església hi trobam la joia d’aquest edifici: un claustre d’estil barroc (4) la construcció del qual va finalitzar el 1616 i que és molt conegut no només per la bellesa dels seus quatre corredors porticats, sinó per ser des de 1962 la seu del Festival de Música de Pollença. En aquesta trobada anual, que es desenvolupa durant l’estiu, hi participen les millors orquestres, cors i cantants d’òpera del món, que gaudeixen no només d’un bell escenari, sinó també de l’excel·lent acústica que ofereix aquest claustre.

  1. Frares dominics. L’Orde de Predicadors, coneguda també com a orde dominicana, és una orde mendicant catòlica fundada pel religiós burgalès Domingo de Guzmán el 1216. Els seus membres, els frares dominics, advoquen per una vida de predicació propera al poble i pacífica, que ha d’estar unida a l’austeritat i la pobresa, i ha de mantenir vots de castedat i obediència. D’entre els dominics més coneguts al llarg de la història destaquen Tomàs d’Aquino, Sant Vicent Ferrer o Bartolomé de las Casas.

  2. Desamortització. Els governs liberals espanyols van desenvolupar al llarg del segle XIX un procés d’expropiació, nacionalització i venda a particulars de bona part de les propietats que l’església catòlica havia acumulat al país, amb l’objectiu de reforçar les arques públiques, que travessaven serioses dificultats a causa de les guerres i la pèrdua de colònies.

  3. Planta basilical. Tipus de planta arquitectònica que té el seu origen en els edificis públics romans, i que consisteix en una nau principal i d’altres naus laterals de menor altura amb files de columnes, el que permet als fidels canalitzar la seva visió cap a la capçalera de l’església, que sol ser un absis en el qual es troba l’altar major.

  4. Estil barroc. Terme amb el qual s’identifica un moviment cultural i estil artístic desenvolupat aproximadament entre el segle XVII i mitjans del XVIII que es va caracteritzar per l’ornamentació excessiva. De fet, el concepte de barroc va ser encunyat pels seus crítics utilitzant el vocable francès “baroque”, una de les possibles traduccions del qual és “extravagant”, en referència al que consideraven un excés per part de certs artistes.

Organitza i patrocina

Amb el suport de

Col·laboren

Mitjà de comunicació oficial

Membre de l’Associació espanyola de Festivals de Música Clàssica

Mitja de comunicació col·laborador

Oficina del Festival de Pollença

Convent de Sant Domingo

C/. de Pere J. Cànaves Salas, s/n

[email protected]

T.(+34) 971 899 323 / 674 935 302

Horari oficina

De dimarts a dissabte de 10.00 a 13.30h

Dijous de 16.30 a 19.00

Per a reservar i comprar entrades el mateix dia del concert, de 20.30 a 22.00h